Om du upplever problem på den här webbplatsen får du gärna ringa +46 8 124 116 00 eller använda FlixBus Google Assistant-appen.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

FlixBus lanserar 100% elektrisk långdistansbuss i Tyskland efter pilotprojektet i Frankrike

FlixBus E-Buss

FlixBus lanserar 100% elektrisk långdistansbuss i Tyskland efter pilotprojektet i Frankrike

Europas största intercity-bussföretag växer kraftigt i Sverige och gör nya storsatsningar inom e-mobilitet i Tyskland, där företaget grundades för fem år sedan. Den 25e oktober lanseras den andra helelektriska FlixBus-bussen på långsträckan mellan Frankfurt och Mannheim. E-bussen kommer att åka på 100% grön och miljövänlig el från Greenpeace Energy.

I april blev FlixBus först i världen med att testa helelektriska bussar på längre sträckor via ett pilotprojekt mellan Paris och Amiens i Frankrike. Den 25e oktober invigs världens andra helelektriska expressbussen i Tyskland på sträckan mellan Frankfurt och Mannheim.

-Vi vill hjälpa till att forma mobilitetens framtid. Trots att helelektriska bussar är i dagsläget avsevärt dyrare att köpa in, är vi övertygade om att detta på sikt kommer att vara en värdefull investering för oss som företag, för våra kunder och för miljön, berättade André Schwämmlein, FlixBus grundare och VD - Som operatör påvisar vi att detta kan komma att bli en vändningspunkt inom mobilitet.

#FlixElectric tillsammans med GreenPeace Energy

Tyska Flix-E-Bussen kommer att köra två tur- och returresor om dagen. På sin resa mellan Frankfurt och Mannheim stannar bussen även vid Frankfurts flygplats samt vid Heideberg och kör på miljövänlig el tack vare partnerskapet med Greenpeace Energy. Enligt en studie från Atmosfair besparar e-bussen ungefär 82 ton koldioxidutsläpp under sitt första år jämfört med en vanlig buss med förbränningsmotor.

-Vårt mål är att övertyga fler att välja kollektivresor eller bil- och cykeldelning. Det räcker inte med att bara växla till bilar med elmotorer, berättade Sönke Tangermann, styrelsemedlem av Greenpeace Energy. - För att fordon ska vara miljövänliga måste de använda grön el, det räcker inte enbart med teknologiförändringar utan det behövs även en förändring i synsättet på hur vi reser.

Bussen kommer att laddas en eller två gånger om dagen samt över natten på en laddningsstation på Mannheims centrala busstation (ZOB) eller på en tillfällig laddningsstation i Frankfurt. Varje station har en produktion på 80 kilowatt.

Från start-up i Tyskland till marknadsledande i Sverige

FlixBus grundades2013 med frågan: Hur startar man ett bussbolag i vår digitala tid? På endast fem år har FlixBus vuxit i rask takt och etablerat sig som Europas största expressbussoperatör med närvaro på två kontinenter, 29 länder, 2000 destinationer och har transporterat över 100 miljoner passagerare. FlixBus startade inhemska anslutningar i Sverige under 2017 och har lyckats att kontinuerligt växa antalet passagerare genom nya samarbeten med lokala bussbolag. Företaget förvärvade den 2a maj i år Swebus för att skapa Sveriges starkaste erbjudande för långväga bussresor. Sverige ligger i spetsen bland FlixBus länderna som utmärker sig med en stor resenärsökning. Antalet resor med FlixBus inom Sverige under sommarmånaderna juni, juli och augusti har tredubblats jämfört med samma period 2017.

Svenska FlixBus fordon är bränslesnåla och ytterst sparsamma när det gäller utsläpp av växthusgaser. För att bli ännu miljövänligare erbjuder FlixBus ett klimattillägg för resenärers koldioxidutsläpp, som beräknas utifrån sträckan exakt på kilometern. Ett sådant valfritt miljötillägg uppgår till ungefär en till tre procent av resans pris och erbjuds på samtliga turer inom Sverige och globalt. Klimattillägget investeras i ett projekt i Rwanda och stöder miljöorganisationen Atmosfair.

- Vår ambition är att modernisera bussresan och vara ett prisvärt, bekvämt och miljövänligt alternativ som får fler att lämna bilen hemma. Vi hoppas se fler storsatsningar inom e-teknologi och att FlixBus Sverige också på sikt kan erbjuda fullständigt klimatneutrala resor, berättar Jelena Jovanovic, presschef för FlixBus Sverige.

Ladda ner PDF

FlixBus är ett europeiskt företag som fokuserar på långdistansrörlighet. FlixBus har sedan 2013 erbjudit smidiga, bekväma och miljövänliga resor som passar allas budget. Tack vare den smarta affärsmodellen, nätverksplaneringen och digitala plattformen har FlixBus lyckats att etablera sig som Europas största långfärds bussnätverk med 300.000 dagliga förbindelser till 2000 destinationer i 29 länder.Förra året reste 40 miljoner passagerare med FlixBus jämfört med 30 miljoner under 2016. Kontoren i München, Stockholm, Århus, Berlin, Paris, Amsterdam, Prag, Zagreb, Warszawa, Budapest, Bukarest, Madrid, Milano och Los Angeles ansvarar för nätverksplanering, kundrelationer, kvalitetsförvaltning, marknadsföring, försäljning, IT och utveckling av företaget. Lokala busspartners – ofta familjeföretag med flera generationers erfarenhet – ansvarar för den operativa verksamheten och bedriver en flotta gröna bussar som tar passagerarna till deras slutdestinationer. Därför går innovation, entreprenörsanda och ett starkt internationellt varumärke hand i hand med erfarenhet, kvalité och lokalkännedom.