De bästa destinationerna för halloween

Restips inför Halloween med FlixBus

Många tror att halloween är en amerikansk tradition men det är fel! Halloween har sina rötter i Europa och är över 2000 år gammal. Enligt legender var halloween ett slags firande av de döda där man enligt tradition öppnade sina hem för att ta emot besök. Vikingarna sägs delvis ha påverkat ursprunget av den gamla traditionen genom att kelterna anammat delar av vikingarnas hyllningar till de nordiska gudarna, då de tog farväl av sommarens ljus och istället välkomnade höstens mörker. Halloween utvecklades på så vis på Irland och de brittiska öarna vilket sedan spreds sig till Nordamerika. Där influerades firandet av andra kulturer och förvandlades till slut till den amerikanska versionen av halloween vi är vana vid idag.

Halloween firas dock på många olika sätt runtom i Europa och FlixBus ger dig chansen att resa till flera hemsökta platser under hela oktober och november, då de är som läskigast. Allt från halloweenparader till barn som springer från hus till hus utklädda till små spöken och häxor, medan de ropar bus eller godis! Självklart måste du prova att karva en riktig halloweenpumpa och upptäcka fler sätt att fira halloween på under hela oktober. 

Kuriosa om halloween

  • Vad betyder egentligen ordet halloween? Det står för en sammanskrivning av ”All Hallow’s Eve” – alla helgons afton.
  • Vet du vad fobi för halloween heter? Samhainophobia är inte bara lätt irritation av halloweenfirandet utan en klinisk fobi, precis som arachnophobia (fobi för spindlar).
  • Den typiska symbolen för halloween är jack-o’-lantern, halloweenlyktan som oftast består av en orange pumpa eller ibland även en kålrot. Dess ursprung kommer från den irländska legenden om Jack Stingly som lyckades lura djävulen men som sedan fördömdes till att vandra ensam i mörkret med endast en kålrotslykta.
  • Bus eller godis (trick or treat på engelska) är en dörrknackningstradition, likt den svenska påskkärringstraditionen, där barn går från hus till hus i olika halloweenkostymer och samlar på sig halloweengodis.
  • Har du lagt märke till att på bilder eller i filmer så är det alltid fullmåne kring halloween? Ofta med flygande fladdermöss i mörkret. I verkligheten är det ganska ovanligt med fullmåne kring halloween. Nästa gång det kommer ske är år 2020!
  • I Sverige sammankopplas halloween ofta med allhelgonadagen och alla helgons dag. Dessa tre högtider bör inte förvecklas. Halloween firas alltid den sista oktober i USA och Storbritannien medan det ibland råder tvivel om vilket datum som gäller i Sverige. Halloweenfester anordnas dock ofta under flera tillfällen under hela oktober så du kan fira när det passar dig bäst.

FlixBus vill tipsa dig om några av de bästa platserna att resa till för halloweenfirande; du kan välja mellan att spendera den sista oktober i några fantastiska nöjesparker runtom i Europa – perfekt för hela familjen! Du kan också välja att besöka någon av Europas stora städer som t ex Prag och Paris och upptäcka deras mystiska och skrämmande legender. Det finns även gott om gamla slott och andra hemsökta platser som du kan ta bussen till, de har den perfekta atmosfären för ditt halloweenfirande.