Sekretesspolicy

Sekretesspolicy och samtycke till dataanvändning

FlixMobilitys internetportal och den däri integrerade bokningsportalen (nedan gemensamt kallade ”webbplatsen”) drivs av FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 München (nedan kallad ”FlixMobility” eller ”vi”). Vi lägger stor vikt vid att skydda dina personuppgifter. Dataskydd har därför hög prioritet hos FlixMobility GmbH, och vid insamling, bearbetning och användning av dessa uppgifter följer vi strikt de lagstadgade bestämmelserna i dataskyddslagen och telemedialagen i Tyskland.

När du accepterar denna sekretesspolicy samtycker du till att FlixMobility GmbH samlar in, bearbetar och använder dina personuppgifter i enlighet med dataskyddslagstiftningen samt följande bestämmelser. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke och det gäller då för framtiden.

Insamling, bearbetning och användning av personuppgifter

Med personuppgifter avses alla uppgifter som hänför sig till en bestämd person eller flera identifierbara personer. Hit hör till exempel namn, telefonnummer eller post- och e-postadress.

I regel kan du använda vår webbplats utan att ange några personuppgifter.

För att genomföra biljettbeställningen och bussresan samlar vi in, sparar och bearbetar uppgifter om för- och efternamn samt mobiltelefonnummer. För betalningen krävs dessutom följande uppgifter: För betalning av den bokade resan behöver FlixMobility ditt fullständiga namn, din e-postadress samt dina kreditkortsuppgifter. Kreditkortsnumret sparas inte, utan skickas direkt till betaltjänstleverantören. Vid betalning av en bokad resa via acceptgiro (endast i Tyskland) registrerar FlixMobility ditt fullständiga namn, adress, födelsedatum, e-postadress och girokontouppgifter. Vid betalning med direktöverföring och Paypal sparas inga betalningsuppgifter.

De uppgifter som lämnas för biljettköpet och bussresan överförs bara i den omfattning som behövs till det genomförande bussföretaget och andra tredje parter (t.ex. tjänsteleverantörer för IT, kundservice och betalning) inom ramen för registreringen och biljettförsäljningen. I de fall där detta är befogat (t.ex. vid skada på bussen) förbehåller vi oss rätten att lämna ut kunduppgifterna till den befordrande busspartnern. Våra tjänsteleverantörer får uteslutande använda de uppgifter som utlämnas för att utföra sitt uppdrag, inte för något annat ändamål.

FlixMobility lämnar aldrig ut några personuppgifter till tredje part för reklamändamål.

Betaltjänstleverantörer

Du kan göra din bokning på vår webbplats. Dina uppgifter överförs då till en av de följande betaltjänstleverantörerna, som anges vid bokningen. Betalningen kan endast ske genom de alternativ för onlinebetalning som anges i webbshopen.

  • Betalningen genomförs av vårt partnerföretag Adyen BV, Simon Carmiggelstraat 6 – 50, 1011 DJ Amsterdam. I syfte att upptäcka och förebygga bedrägerier överförs din IP-adress till vårt partnerföretag Adyen BV, där den sparas. Alla uppgifter överförs krypterade. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke, med verkan för framtiden, via kontaktuppgifterna på sidan Impressum.
  • Betalningar med kreditkort, Giropay och iDeal hanteras av Heidelberger Payment GmbH med adressen Gaisbergstr. 11-13, 69115 Heidelberg.
  • Dessutom kommer företaget PAY.ON AG med adressen Lucile-Grahn-Str. 37, 81675 München i kontakt med betalningsuppgifterna. Heidelberger Payment GmbH är ett betalningsinstitut i den mening som avses i lagen om tillsyn över betaltjänster (ZAG) och är registrerat hos den tyska finansinspektionen (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin), Graurheindorfer Str 108, 53117 Bonn (registreringsnummer: 122914).
  • Betaltjänsten Paypal administreras av PayPal (Europe) S.à.r.l. & Cie, S.C.A., 22-24 Boulevard Royal, L-2449 Luxembourg. Mer information om Paypals dataskyddsbestämmelser hittar du i Paypals sekretesspolicy.
  • I syfte att upptäcka och förebygga bedrägerier överförs din IP-adress till PAYMILL GmbH, St.-Cajetan-Strasse 43, 81669 München. Din IP-adress sparas i 72 timmar av PAYMILL GmbH. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke, med verkan för framtiden, via kontaktuppgifterna på sidan Impressum.

Kreditupplysning vid acceptgirobetalning via Billpay

Om du väljer ett betalningsalternativ som erbjuds av vår partner Billpay GmbH, ombeds du vid beställningen att godkänna att de personuppgifter som behövs för betalning, identitetskontroll och kreditprövning överförs till Billpay. Om du ger ditt samtycke överförs dina uppgifter (för- och efternamn, gatuadress, postnummer, ort, födelsedatum, telefonnummer samt vid acceptgirobetalning aktuellt kontonummer) tillsammans med dina beställningsuppgifter till Billpay.

För identitetskontroll och kreditprövning överför Billpay eller dess partnerföretag uppgifterna till kreditupplysningsbyråer, som levererar kreditupplysningar och soliditetsinformation som baseras på matematisk-statistiska beräkningar där bland annat adressdata beaktas. Detaljerad information om detta och om de upplysningsbyråer som används finns i Billpays dataskyddsbestämmelser.

I syfte att upptäcka och förebygga bedrägerier tar Billpay dessutom tredje part till hjälp. De uppgifter som på så sätt framkommer sparas hos tredje part i krypterad form, så att de endast kan läsas av Billpay. Dessa uppgifter kommer endast till användning om du väljer ett betalningssätt hos vår samarbetspartner, i annat fall förfaller uppgifterna automatiskt efter 30 minuter.

PAYMILL GmbH

I syfte att upptäcka och förebygga bedrägerier överförs din IP-adress till PAYMILL GmbH, St.-Cajetan-Strasse 43, 81669 München. Din IP-adress sparas i 72 timmar av PAYMILL GmbH. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke, med verkan för framtiden, via kontaktuppgifterna på sidan Impressum.

Användarinloggning/kundkonto

Du har möjlighet att skapa ett personligt kundkonto. I det lösenordsskyddade området av ditt kundkonto kan du bekvämt hantera dina bokningar och spara dina uppgifter för kommande resor.

De obligatoriska fält (*) som innehåller personuppgifter används enbart för att skapa och hantera användarkontot. Först och främst behöver vi din e-postadress. Med den verifierar vi din identitet. Vid registreringen kan du (om du vill) också ange ditt namn, din adress och ev. dina kontouppgifter.

Dessa uppgifter används när vi skapar din faktura och för automatisk ifyllning av uppgifterna vid kommande bokningar. Du kan även ange ditt mobiltelefonnummer om du vill bli meddelad om eventuella förseningar eller ändringar av resan. Denna uppgift är dock frivillig.

Om du samtycker till funktionen Förbli inloggad placeras s.k. permanenta kakor (persistent cookies) på din enhet, så att du inte behöver logga in på nytt nästa gång du besöker vår webbplats. Denna funktion är dock inte tillgänglig om du har blockerat sådana kakor i din webbläsare.

I ditt personliga kundkonto kan du när som helst uppdatera eller ta bort ditt konto, och därmed även vissa av de sparade personuppgifterna.

Dock raderas inte de personuppgifter som krävs på grund av lagstadgade lagringsfrister för avtalets genomförande.

Nyhetsbrev

När du prenumererar på nyhetsbrevet kommer din e-postadress att användas för kommunikation med dig – t.ex. för servicemeddelanden, systemmeddelanden, e-postmeddelanden om bekräftelse på din prenumeration, överföring av användarkontoinformation, information om dina biljetter och resrutter eller din reseprofil – tills du avslutar prenumerationen på nyhetsbrevet. Dessutom använder vi din e-postadress för en del reklam. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Om vi har fått din e-postadress i samband med en bokning eller resa kommer vi, om du inte har motsatt dig det, att regelbundet skicka dig erbjudanden per e-post om produkter ur vårt sortiment liknande den du har köpt. Du kan när som helst avbryta denna användning av din e-postadress genom att skicka ett meddelande till unsubscribe@flixbus.com eller via avregistreringslänken i reklambrevet. Inga andra kostnader uppkommer än överföringskostnaderna för e-posten enligt grundpriset.

Datasäkerhet

Vi skyddar integriteten för användarna av vår webbplats och anslutna system med tekniska och organisatoriska åtgärder. För att garantera säker överföring av personliga uppgifter använder vi krypteringsprotokollet SSL 3.0 (som underliggande krypteringsmetod används RSA-2048 för Public-Key-infrastrukturen). Denna metod används med framgång överallt på internet. Alla personuppgifter (namn, adress, betalningsuppgifter etc.) krypteras alltså och kan därmed överföras säkert på internet. Symbolen med det stängda hänglåset i den undre fönsterlisten visar att du har en krypterad uppkoppling.

Kakor

FlixMobility använder s.k. kakor (cookies) på webbplatsen. Kakor är små filer som sparas på din enhet (dator/surfplatta/mobil) och som sparar vissa inställningar och data för kommunikationen med vårt systern via din webbläsare. Vissa av de kakor vi använder raderas när webbläsarsessionen avslutas, alltså när webbläsaren stängs – s.k. sessionskakor (session cookies). Andra ligger kvar i din enhet så att vi eller våra partnerföretag känner igen din webbläsare vid nästa besök – s.k. permanenta kakor (persistent cookies). Detta hjälper oss att anpassa webbplatsen efter dig och underlättar för dig som användare, t.ex. genom att spara vissa uppgifter som du angivit så att du inte behöver upprepa dem varje gång. I din webbläsare kan du själv ställa in t.ex. begränsningar för användning och borttagning av kakor. I hjälpfunktionen i de flesta webbläsare förklaras hur du kan göra dessa inställningar. Om du inte accepterar kakor kan det försämra servicefunktionen på vår webbplats.

Rätt till information och rätt att motsätta sig

Enligt dataskyddslagen har du rätt till kostnadsfri information om dina sparade uppgifter samt rätt att korrigera, ta bort eller spärra uppgifterna. För mer information eller för att ändra dina uppgifter vänder du dig till: FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 München eller till datenschutz@flixbus.de.

Återmarknadsföring

För att optimera vår webbplats och kunna rekommendera lämpliga produkter använder vi en teknik från Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; ”Google”) för att skapa pseudonymiserade användningsprofiler som kartlägger webbplatsbesökarnas surfbeteende för marknadsföringsändamål. För det här ändamålet kan cookies användas; dessa gör det möjligt att identifiera en viss webbläsare vid ett nytt besök. Det lagrade surfbeteendet analyseras enligt en algoritm så att särskilda intresseanpassade produktrekommendationer därefter kan visas i form av annonsbanners och annonser på webbplatser från tredje part. De pseudonymiserade användningsprofilerna sammanställs inte med personuppgifter från den som innehar pseudonymen utan särskilt uttryckligt medgivande från personen i fråga. Skapandet av pseudonymiserade användningsprofiler för intresseinriktad reklam/annonsering går att inaktivera när som helst via följande webbadress: https://www.google.de/settings/ads. Mer information om intresseinriktad annonsering finns här: http://www.google.com/policies/technologies/ads/.

På den här webbplatsen används återmarknadsföringspixeln Custom Audiences från det sociala nätverket Facebook, 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, USA. Återmarknadsföringspixlar gör det möjligt för Facebook att använda dem som besöker vår webbplats som målgrupp för annonsering med Facebook-annonser. För det här ändamålet sparas en Facebook-cookie på din dator. Mer information om vilka datauppgifter som samlas in och för vilka ändamål samt om Facebooks vidare bearbetning och användning av data och de inställningsmöjligheter som du kan använda för att skydda din personliga integritet finns i sekretesspolicyn för Facebook som du hittar via följande länkar: https://facebook.com/policy.php och https://www.facebook.com/ads/settings. Du kan inaktivera användningen av Custom Audiences här: www.youronlinechoices.com/de/praferenzmanagement. Den som använder ett Facebook-konto kan gå hit.

Webbanalys

1. Google Analytics

Denna webbplats använder Google Analytics, en webbanalystjänst från Google Inc. (”Google”). Google Analytics använder s.k. kakor, textfiler som sparas i din dator och som gör det möjligt att analysera din användning av webbplatsen. Google-spårningskoderna på denna webbplats använder funktionen ”_anonymizeIp()”. Det innebär att IP-adresser inom Europeiska unionens medlemsstater och i stater inom EES-området förkortas före bearbetningen, så att de inte kan relateras direkt till en person. Endast i undantagsfall överförs den fullständiga IP-adressen till en server hos Google i USA och förkortas där. På uppdrag av ägaren till denna webbplats använder Google denna information för att utvärdera din användning av webbplatsen, sammanställa rapporter över aktiviteten på webbplatsen och för att erbjuda andra med webbplatsanvändningen förknippade tjänster gentemot webbplatsägaren. IP-adresser som överförs inom ramen för Google Analytics sammanförs inte med andra data hos Google. I din webbläsare kan du förhindra att kakfiler sparas i datorn. Vi vill dock påpeka att du i så fall kanske inte kan utnyttja alla funktioner på vår webbplats i full omfattning. Men du kan ändå förhindra att de uppgifter om din användning av webbplatsen (inkl. din IP-adress) som skapas av kakfilen överförs till och bearbetas av Google genom att ladda ner och installera det webbläsartillägg som du hittar via följande länk: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=sv

2. adjust

Denna webbplats/app använder bl.a. även analystekniken ”adjust” från adjust GmbH (”adjust”) för analys av bl.a. användarens IP- och MAC-adresser. Dessa används dock uteslutande anonymiserade. De kan därför inte härledas till någon fysisk person. När du använder denna webbplats/app för analysändamål förklarar du dig införstådd med att de härigenom som anonymiserade insamlade uppgifterna bearbetas på det ovan beskrivna sättet och för det ovan angivna ändamålet.

3. Webtrekk

För statistisk utvärdering av webbplatsen använder vi teknik från Webtrekk GmbH, Robert-Koch-Platz 4, 10115 Berlin. Med hjälp av tjänsterna från Webtrekk samlar vi in statistiska data om användningen av vår webbplats.  Webtrekk GmbH är TÜV-certifierad inom området Web Controlling. I synnerhet har insamlande och bearbetning av spårningsdata kontrollerats och certifierats i fråga om dataskyddskonformitet och datasäkerhet. Vid användning av denna webbplats insamlas och utvärderas den information som din webbläsare överför. Detta sker genom en kakteknik och så kallade webbsignaler som finns inlagda på varje webbsida.  Dessa kan aldrig relateras direkt till en person. Insamlade data används för att generera anonyma användarprofiler som utgör grunden för webbstatistiken. De data som insamlas med Webtrekk-tekniken används aldrig för personlig identifiering av webbplatsbesökaren, om inte denne gett uttryckligt medgivande till det, och sammankopplas inte med personanknutna uppgifter om personen bakom pseudonymen.

Du kan när som helst motsätta dig och förhindra att dessa uppgifter insamlas och lagras av Webtrekk, med verkan för framtiden. Mer information härom och om dataskydd hos Webtrekk kan du hitta på följande länk: http://www.webtrekk.com/index/datenschutzerklaerung/opt-out.html.

4. AdClear kampanjspårning

Vi använder tjänster från AdClear GmbH, Robert-Koch-Platz 4, 10115 Berlin (nedan kallat AdClear) för att samla in statistiska data för kampanjspårning så att vi kan optimera vårt utbud för våra kunder. I detta sammanhang används även cookies. Uppgifterna samlas in i pseudonymiserad form. Personuppgifter skickas inte till AdClear. AdClear GmbH har certifierats av TÜV Saarland för dataskydd på området för kampanjspårning.
Om du inte godkänner att dina uppgifter samlas in av AdClear för kampanjspårning används en cookie med namnet ”adclearoptout”.
Du har inte motsatt dig till datainsamling via AdClear.
Förhindra datainsamling via AdClear

5. AB Tasty

Dessutom används webbanalystjänsten AB Tasty från AB TASTY SAS på webbplatsen för A/B- och flervalstest. På den här tjänsten används cookies för att identifiera besökarens webbläsare och analysera hur webbplatsen används. Dessa cookies används inte för att samla in några personuppgifter. Mer information om hur AB Tasty använder dina uppgifter finns på följande länk: https://www.abtasty.com/uk/terms-of-use/. På den här webbplatsen hittar du även instruktioner om hur du när som helst kan inaktivera spårningen.

6. Crazyegg

Dessutom använder denna webbplats Crazy Egg, en webbanalystjänst från Crazy Egg Inc. som är specialiserad på webbanvändbarhet. Vi använder denna tjänst för att i så stor utsträckning som möjligt optimera våra webbsidor utifrån våra användares behov. Tjänsten utvärderar på vilket sätt användaren interagerar med webbsidan. Inga personliga uppgifter sparas av denna tjänst. Du har möjlighet att förhindra Crazy Egg-analysen genom att följa ”Opting Out”-anvisningarna på följande sida: http://www.crazyegg.com/opt-out.

7. Hotjar

För att förbättra användarupplevelsen på våra internetsidor använder vi programvara från Hotjar http://www.hotjar.com, 3 Lyons Range, 20 Bisazza Street, Sliema SLM 1640, Malta. Med denna programvara kan vi mäta och utvärdera användarbeteendet (musrörelser, klickningar, tangentinmatningar, rullningshöjd etc.) på våra internetsidor. För detta ändamål placeras kakor på användarens enhet, och dessa kan spara användardata, t.ex. webbläsarinformation, operativsystem, tiden på sidan osv. Mer information om de data som bearbetas av Hotjar hittar du på https://www.hotjar.com/privacy. Du kan avaktivera Hotjar-tjänsten på https://www.hotjar.com/opt-out.

Sociala plugin-program

1. Facebook

På vår webbplats används s.k. sociala insticksprogram (”plugins”) från det sociala nätverket Facebook, som drivs av Facebook Inc.,1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA (”Facebook”). Dessa är märkta med Facebook-logotypen eller tillägget ”Facebook Social Plugin”. En översikt över Facebook-plugins och deras utseende hittar du på https://developers.facebook.com/docs/plugins.
När du besöker en sida på vår webbplats som har en sådan plugin skapar din webbläsare en direktanslutning till Facebooks servrar. Innehållet i plugin-programmet överförs av Facebook direkt till din webbläsare och integreras i sidan Genom denna koppling får Facebook information om att din webbläsare har öppnat den aktuella sidan på vår webbplats, även om du inte har någon Facebookprofil eller inte är inloggad på Facebook. Denna information (inklusive din IP-adress) skickas från din webbläsare direkt till en server hos Facebook i USA och sparas där.
Är du inloggad på Facebook kan Facebook omedelbart koppla besöket på vår webbplats till din Facebookprofil. När du interagerar med plugin-programmen, till exempel klickar på ”Gilla”-knappen eller lämnar en kommentar, skickas denna information likaså direkt till en server hos Facebook och sparas där. Informationen publiceras också på din Facebookprofil och visas för dina Facebookvänner.
Facebook kan använda denna information för reklamändamål, marknadsundersökningar och anpassning av Facebooksidor. För detta ändamål skapar Facebook användar-, intresse- och relationsprofiler, t.ex. för att utvärdera din användning av vår webbplats med avseende på de annonser som visas på Facebook, för att informera andra Facebookanvändare om dina aktiviteter på vår webbplats och tillhandahålla andra tjänster som är förknippade med användningen av Facebook. Om du inte vill att Facebook ska koppla den information som samlas in via vår hemsida till ditt Facebookkonto måste du logga ut från Facebook innan du besöker vår webbplats.
Information om syftet med och omfattningen av Facebooks insamling, vidarebearbetning och användning av data och dina rättigheter och inställningsmöjligheter för att skydda din integritet kan du hitta i sekretesspolicyn för Facebook: http://www.facebook.com/policy.php.
Om du inte vill att Facebook ska koppla den information som samlas in via vår hemsida till ditt Facebookkonto måste du logga ut från Facebook innan du besöker vår webbplats. Du kan också förhindra att Facebook-plugins laddas in med ett tillägg för din webbläsare, t.ex. med ”Facebook Blocker” (http://webgraph.com/resources/facebookblocker/).

2. Twitter-plugins (t.ex. tweet-knappen)

På vår webbplats används s.k. sociala insticksprogram (”plugins”) från mikrobloggtjänsten Twitter, som drivs av Twitter Inc., 1355 Market St, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA (”Twitter”). Dessa plugins är märkta med en twitter-logotyp, exempelvis i form av en blå ”twitterfågel”. En översikt över Twitter-plugins och deras utseende hittar du här: https://twitter.com/about/resources/buttons.
När du besöker en sida på vår webbplats som har en sådan plugin skapar din webbläsare en direktanslutning till Twitters servrar. Innehållet i plugin-programmet överförs av Twitter direkt till din webbläsare och integreras i sidan Genom denna koppling får Twitter information om att din webbläsare har öppnat den aktuella sidan på vår webbplats, även om du inte har någon profil på Twitter eller inte är inloggad på Twitter. Denna information (inklusive din IP-adress) skickas från din webbläsare direkt till en server hos Twitter i USA och sparas där. Är du inloggad på Twitter kan Twitter omedelbart koppla besöket på vår webbplats till ditt Twitterkonto. När du interagerar med plugin-programmen, till exempel klickar på ”Twitter”-knappen, skickas denna information likaså direkt till en server hos Twitter och sparas där. Informationen publiceras också på ditt Twitterkonto och visas där för dina kontakter.
Information om syftet med och omfattningen av Twitters insamling, vidarebearbetning och användning av data och dina rättigheter och inställningsmöjligheter för att skydda din integritet kan du hitta i sekretesspolicyn för Twitter: https://twitter.com/privacy.
Om du inte vill att Twitter ska koppla den information som samlas in via vår hemsida till ditt Twitterkonto måste du logga ut från Twitter innan du besöker vår webbplats. Du kan också förhindra att Twitter-plugins laddas in med ett tillägg för din webbläsare, t.ex. med skriptblockeraren ”NoScript” (http://noscript.net/).

3. Google+-plugins (t.ex. ”+1”-knappen)

På vår webbplats används s.k. sociala insticksprogram (”plugins”) från det sociala nätverket Google+, som drivs av Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA (”Google”). Dessa plugins kan t.ex. kännas igen på knapparna som är markerade med ”+1” på vit eller färgad bakgrund. En översikt över Google-plugins och deras utseende hittar du här: https://developers.google.com/+/plugins.
När du besöker en sida på vår webbplats som har en sådan plugin skapar din webbläsare en direktanslutning till Googles servrar. Innehållet i plugin-programmet överförs av Google direkt till din webbläsare och integreras i sidan. Genom denna koppling får Google information om att din webbläsare har öppnat den aktuella sidan på vår webbplats, även om du inte har någon profil på Google+ eller inte är inloggad på Google+. Denna information (inklusive din IP-adress) skickas från din webbläsare direkt till en server hos Google i USA och sparas där. Är du inloggad på Google+ kan Google omedelbart koppla besöket på vår webbplats till din Google+-profil. När du interagerar med plugin-programmen, till exempel klickar på ”+1”-knappen, skickas denna information likaså direkt till en server hos Google och sparas där. Informationen publiceras också på Google+ och visas där för dina kontakter. Information om syftet med och omfattningen av Googles insamling, vidarebearbetning och användning av data och dina rättigheter och inställningsmöjligheter för att skydda din integritet kan du hitta i sekretesspolicyn för Google: google: http://www.google.com/+/policy/+1button.html.
Om du inte vill att Google ska koppla den information som samlas in via vår hemsida till din profil på Google+ måste du logga ut från Google+ innan du besöker vår webbplats. Du kan också förhindra att Google-plugins laddas in med ett tillägg för din webbläsare, t.ex. med skriptblockeraren ”NoScript” (http://noscript.net/).