Gratis museer i Stockholm

En jordglob inuti en stålglob

Museer med fri entré i Stockholm

Vi vet hur det är, ibland har man inte vädergudarna med sig när man reser bort. En perfekt aktivitet att spendera några timmar på vid dessa tillfällen, är just att gå på museum. Reser du på en budget? Museumsbesök behöver inte nödvändigtvis betyda dyra entréavgifter, det finns en mängd populära och besöksvärda museer i Stockholm med gratis inträde

Här har vi samlat topp 10 bästa museerna i Stockholm med gratis inträde, med en härlig blandning av historia, kultur, arkeologi, geologi, konst, kungligheter och mer. Museerna har generellt speciella temaveckor eller föredrag, så ta dig gärna en titt i kalendariet på respektive museums hemsida för att få information om vilka utställningar, visningar eller föredrag de har just nu. Reser du med barn? Flera av museerna har även anpassade teman/visningar för barn. 

Behöver du döda lite tid efter ankomst innan du får checka in på ditt boende? Samtliga museer nedan ligger centralt belägna och inte långt från våra hållplatser. Du når dem enkelt antingen med lokaltrafiken eller till fots. De flesta museum erbjuder dessutom förvaringsskåp, så att du inte behöver bära på väskan när du går runt på museet.

Rum med mörkt golv och väggar, där två kungliga kostymer visas i en glasbox

Livrustkammaren

Fri entré för alla

Var? Slottsbacken 3 (i Gamla Stan)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Detta museum passar dig som intresserar dig för Sveriges kungliga historia! Livrustkammaren ligger i källaren av det Kungliga Slottet i Gamla stan. Här hittar du föremål från de olika kungliga dynastierna i Sveriges historia, t ex unika kungliga dräkter från 1600- och 1700-talen. Utöver basutställningen och säsongsbaserade utställningar, finns här även butik fylld av bl a riddarrustningar, prinsesskläder, smycken, underhållande barnböcker och familjespel.

Förvånad flicka ser upp mot biotaket som visar solnedgång över en stad.

Naturhistoriska riksmuseet

Fri entré till riksmuseet. Entréavgift för Cosmonova och övriga aktiviteter tillkommer.

Var? Frescativägen 40 (nära Stockholms Universitet)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Gillar du biologi och geologi? Då är naturhistoriska riksmuseet något för dig. Fördjupa dig i universums och mineralens mystik, jordens, människans, naturens och mångfaldens utveckling. Förutom att se på samlingar och geologiska fynd, kan du även delta i aktiviteter som labbet, eller kanske ta med vännerna och gå på Escape Room - här kan du stilla din nyfikenhet under samma tak. Och på tal om tak- missa inte ett av Europas främsta planetarier: Cosmonova. Upplev film i den unika kupolformade IMAX-biografen.

Hallwylska museet

Fri entré till paradvåningen.(Fri guidad visning för ungdomar under 19 år) 

Var? Hamngatan 4 (nära Kungsträdgården och Östermalmstorg)

Hemsida: Klicka här

Om museet: För den som intresserar sig för kulturhistoria är museet på Hallwylska palatset att rekommendera! Museet visar dåtidens inredning i ett privathem från sekelskiftet 1900 med samlingar av konst, antikviteter, vapen, porslin och silver som tillhörde Wilhelmina von Hallwyls. Glöm inte besöka museets butik där du kan köpa egna framtagna produkter som inspirerats av Wilhelmina von Hallwyls samlingar. Här hittar du t ex porslinsserviser, brickor, skärbrädor i porslin, magneter och mycket annat. 

Vita valvöppningar med statyer upplyst

Medelhavsmuseet

Fri entré för alla

Var? Fredsgatan 2 (vid Gustav Adolfs torg)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Medelhavsmuseet tillhör museigruppen Världskulturmuseerna och passar dig som intresserar dig för orientalisk arkeologi och kulturhistoria. Här kan du t ex lära dig mer om Antikens gudar och hjältar, från attiska vaser till och romerska kejsarporträtt i marmor. Här finns även arkeologiska fynd och samlingar från Egypten, där du kan vara med och vandra tillbaka i den 7000 år långa historien och bland annat studera gravkammarens och dess mumier med den senaste 3D-tekniken. Kurrar magen? Slå dig ner på Bagdad café, avnjut en god medelhavslunch eller fika. 

Skylt som visar Etnografiska museet samt byggnad och blå himmel i bakgrunden

Etnografiska museet

Fri entré för alla

Var? Djurgårdsbrunnsvägen 34 (Museiparken)

Hemsida: Klicka här

Om museeet: Etnografiska museet är också del av statens världskulturmuseer. Här kan du uppleva och lära dig om utomeuropeiska kulturskatter som äventyrare, samlare och upptäcksresande samlat på sig, med betoning på konst, kultur och mat från Afrika, Asien, Australien och Oceanien. Det hålls även fotografiutställningar där svenska fotografer har rest runt i världen och fotat, både samtid och historiskt material. Om du blir hungrig under besöket, kan du slå dig ner på restaurang Matmekka som serverar genuin asiatisk mat som är närodlad och ekologisk.

Östasiatiska museet

Fri entré för alla

Var? Tyghusplan (Skeppsholmen)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Fördjupa dig i kulturhistoria och arkeologi från Östasien! Östasiatiska museet ligger på en liten ö i Stockholms innerstad, kallad Skeppsholmen. Inte nog med att museet är intressant, så är även denna lilla ö värt ett besök i sig. Två flugor i en smäll! Här hittar du några av Europas mest omfattande samlingar av kulturföremål från Kina, Korea, Japan, Indien, och Sydostasien. Vandra tillbaka 6 000 år i kinesisk historia och lär dig om Mittens rike – Kejsartidens Kina. Fördjupa dig i japans kulturhistoria om religiösa föreställningar och teceremonier. 

Gustav III fartyg bakifrån med gulddekorationer och fönster.

Sjöhistoriska museet

Fri entré för alla

Var? Djurgårdsbrunnsvägen 24 (Museiparken)

Hemsida: Klicka här

Om museet: För den som intresserar sig för sjöfartens och örlogsflottans historia, kan vi varmt rekommendera sjöhistoriska museet. På den tiden var tiden på havet allt annat än fridfull, resan till havs var fylld av faror, möten och konflikter. Här presenteras sjökrigshistoriska samlingar, inkl detaljrika fartygsmodeller, målningar, byggplaner för historiska båtar, fotoarkiv samt böcker inom det maritima området. Lär dig om nutida äventyr till sjös, så som Kustbevakningens och Sjöräddningssällskapets insatser i Medelhavsområdet där tusentals människor tar sin flykt.

Vit robot som håller barns hand

Tekniska museet

Fri entré för alla på onsdagar från kl 17

Var? Museivägen 7 (Museiparken)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Detta är ett intressant museum för dig som gillar teknikens historia och dess utveckling genom tiderna! Här finns nya och gamla innovationer, maskiner och fordon, lär dig om hur allt hänger ihop i samhället. Utmana någon i hinderbanan eller experimentera och bygg själv! Fördjupa dig i uppfinningar och maskiner som används i rymden, datorteknik eller helt vardagliga saker som hjulet, blixtlåset eller klockan genom tiderna. Detta är framförallt passande för barnfamiljer. Slå dig ner i restaurangen Tekniska by Pontus, som har fokus på hållbarhet, innovation och framtid.

Historiska museet

Fri entré för alla

Var? Narvavägen 13-17 (Nära Östermalmstorg)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Om arkeologi, kulturhistoria och konst ligger i ditt intressefång, då är historiska museet något för dig! Här hittar du arkeologiska fynd och kyrkokonst från vår äldsta forntid till vikingatid och medeltid, som berättar tusentals spännande historier om vår historia. Du hittar både basutställning och tillfälliga turnerande utställningar på museet, om t ex vikingar, guldsamling, och musik från 500 år sedan! Om magen kurrar efteråt finns restaurang Rosengården nära till hands, där fika eller lättare mat serveras.   

Museets husfasad där texten Moderna museet syns

Moderna museet

Fri entré till moderna museets samling. Entréavgift kan tillkomma för tillfälliga utställningar.

Var? Exercisplan 4 (Skeppsholmen)

Hemsida: Klicka här

Om museet: Ett perfekt tillfälle för den konstintresserade att dedikera några timmar till ett besök på Moderna Museet. Precis som Östasiatiska museet, ligger även detta museum på den lilla ön Skeppsholmen. Här hittar du utställningar av svensk, nordisk och internationell modern och samtida konst från konstnärer som Warhol, Picasso, Dalí och Matisse. I samlingarna finns nutida måleri, skulpturer, fotografier och konstfilm från 1900-talet och framåt. Museet har också en restaurang och espressobar för den som behöver hämta lite energi!