Buss från och till Gent

Resor under Covid-19 pandemin

Se uppdaterad information om våra tjänster och vårt nätverk.
Läs mer här

Säkerhetsåtgärder

Höga hygienstandarder och nya säkerhetsrutiner säkerställer trygga och bekväma resor.
Läs mer här

FLIXTRAIN ÄR HÄR!

Våra gröna tåg är här och du kan nu boka din tågresa mellan Stockholm och Göteborg.
Gå till FlixTrain.se

Res miljövänligt

Våra effektiva bussar har dokumenterat låga koldioxidutsläpp per passagerarkilometer.
Bussresa och miljö

På den här sidan


Busshållplatser i Gent

Notera att din biljett visar korrekt och uppdaterad adressinformation.

Tillbaka till alla destinationer

Saker att göra i Gent

Allmän information om Gent

Allt fler turister upptäcker den belgiska staden Gent. Belgiens tredje största stad med över 250 000 invånare kommer inte bara att imponera på dig med sina historiska husfasader längs floden Leie och många medeltida katedraler och skråhus, utan har även en av de mest levande konstscenerna i Europa. Du når Gent med fjärrbuss, och reser samtidigt flera hundra år tillbaka i tiden. En bra utblick över staden får du från tornen i borgen Grafstein eller Gravensteen, där huset Flandern regerade över sitt grevskap på 1100-talet. Upptäck den spännande mörka sidan av medeltidens Gent i borgens tidigare bostadsmiljöer, där du hittar ett tortyr- och vapenmuseum.

Sevärdheter i Gent

Borgen Gravensteen är bara ett av totalt 9 800 kulturhistoriskt värdefulla byggnader. På listan över sevärdheter får du inte missa S:t Bavos katedral, med ett av Belgiens mest kända konstverk, altarskåpet. Gents altarskåp är över fem meter långt när det är öppet, men det öppnas bara vid de viktigaste kristna högtiderna (jul, påsk, allhelgona). Mittemot S:t Bavos katedral finns Belfried, som tillsammans med S:t Bavos katedral och S:t Nicholas kyrka bildar en serie med tre torn, ”tornen i Gent”, och representerar den förmögna borgarklassen och stadens privilegier under 1300-talet. Vill du lära dig mer om Gents brokiga historia? På Gents stadsmuseum (som förkortas STAM) får du nya perspektiv på staden genom de interaktiva kartorna, och kan titta på de detaljerade kopiorna i lego av Gent-tornen och se om de verkligen är korrekt återgivna.

Gent : Kultur och historia

Dagens Gent var bebott redan under bronsåldern, men när S:t Peters kloster byggdes under 600-talet kom stadens utveckling igång på riktigt. Under medeltiden var Gent en av de största europeiska städerna och betraktades som dåtidens textilmetropol. Borgarklassen bedrev handel, de härskande familjerna fick allt mer makt och stadens rikedom växte. Religiösa konflikter mellan protestanter och katoliker och ett uppror med blodig avslutning mot kejsar Karl V hämmade dock den fortsatta utvecklingen. Först under industrialiseringen återhämtade sig staden åter ekonomiskt. Men Gent lever inte i det flydda, utan lockar med sitt rika och moderna kulturutbud både turister och den som vill göra en dagsutflykt.

Nattliv i Gent

När du reser med fjärrbuss till Gent kommer du att få se staden i ett helt annat ljus på kvällen. Efter solnedgången belyses de historiska fasaderna av strålkastare som speglas i kanalernas vatten. Om du har tillräckligt med energi för att bege dig ut på kvällen finns det mycket att välja på: Från mysiga kaféer och biografer till konserter, teatrar och klubbar med omväxlande program. Om du vill dansa hela natten rekommenderar vi ett besök på Culture Club, en av stadens mest populära klubbar. Mellan rådhuset och borgen Gravensteen hittar du många barer, restauranger och kaféer. En av de mest populära cocktailbarerna just nu är Jigger’s, som fångar upp atmosfären hos en lönnkrog under 20-talets förbudstid. Här kan du få en cocktail med överraskande ingredienser.


Ombordtjänster erbjuds i mån av tillgänglighet